Llocs d'interès

Església del Salvador

L’actual església, l’edifici més emblemàtic de Godall, fou consagrada el 1609, possiblement a sobre d’una d’existent, la qual apareix esmentada a la darreria del segle XIII en les recaptacions del papat a la diòcesi de Tortosa. Aquest edifici manté les característiques del gòtic: l’exterior auster i l’interior harmònic. Hi destaca la volta de creueria de la porta principal i l’entrada lateral amb arc de pedra de mig punt. Consta d’una sola nau amb contraforts i capelles laterals.

Centre d’Interpretació de la Serra de Godall 

Situat a l’edifici del Casal Municipal remodelat a final dels anys 80 a partir del local conegut com el Centro, manté la façana principal formada per tres portalades amb finestres a cada costat. Des del 2009, s’ha adaptat la part superior de l’edifici per a fer-hi el Centre d’Interpretació, mentre a la planta baixa hi ha l’Oficina de Turisme.

El Centre d’Interpretació disposa de dues sales, la primera destinada a exposició permanent on, mitjançant objectes originals, audiovisuals, il·lustracions i textos, es donen a conèixer els recursos naturals i la transformació de la serra per la mà de l’home, és a dir, la humanització de la serra. L’altra sala està destinada a usos múltiples i permet la programació periòdica d’exposicions temporals, conferències, etc.

Cementiri Vell

Es tracta d’un recinte, situat a l’entrada principal de la població, que data de 1832 i que està delimitat per quatre murs de pedra i en els quals destaca un conjunt d’onze esteles funeràries discoïdals, algunes amb un relleu a l’interior que dibuixa la creu grega, situades a distàncies regulars sobre el perímetre de l’edificació o tanca. Es creu que aquestes esteles provenen de l’antic fossar de la població i que daten dels segles XII i XIII, situat a l’actual plaça de la Mare Teresa Blanch davant de l’església.

Plaça del Pou Bo 

 

Aquesta plaça està dedicada al Pou Bo, un dels pous que durant molts anys va subministrar aigua a la població. A Godall, és característica, a causa de la ubicació geogràfica al peu de la serra, l’existència de nombrosos pous disseminats pel terme i construïts de forma artesana per tal de proveir d’aigua la gent i els ramats que convivien i sobrevivien dels recursos de l’entorn. El pou que hi ha en aquesta plaça destaca per la construcció, es tracta d’un cilindre amb volta esfèrica per reduir el cub i el coll, tot amb paret de carreus de pedra en sec.

Àrea de lleure de Medi Ambient 

 

Aquesta àrea està situada al petit turó del coll de Villastrets que vigila la població de Godall, la qual cosa fa que sigui un mirador excel·lent del poble i els seus voltants. Amb el cel clar es pot veure una àmplia panoràmica des de la Sénia fins a Tortosa, amb els Ports a l’horitzó.

És un lloc ideal per passar-hi un dia festiu, amb la família i amics, atès que disposa de barbacoes, taules i seients, aigua potable, lavabos i dutxes, fins i tot hi ha una zona d’acampada per poder-hi pernoctar.

Font de l’Arboç 

 

Aquesta àrea de lleure està situada a la fondalada del barranc de l’Arboç, on naix el brollador natural de la font, forma part del lligallo de l’Arboç, que antigament era lloc d’aturada dels ramats per abeurar i reposar. La font de l’Arboç ha aplegat des de sempre visitants en dies assenyalats com el Dilluns de Pasqua o el Dijous Jarder, fins avui dia que s’ha recuperat com a lloc de lleure i esdevé freqüentada al llarg de tot l’any.

Les aigües de la font estan condicionades per la geologia de la serra. L’aigua de pluja, en caure, s’infiltra entre els granets dels materials sorrencs de l’Albià de les parts altes de la serra i penetra fins als paquets de roques margoses semipermeables que hi ha més avall. Finalment, una petita part d’aquestes aigües subterrànies, de característiques carbonatades com correspon a la naturalesa calcaria de l’entorn, brolla a la font de l’Arboç.

Vilallarga 

Podem considerar que el primer assentament de l’actual poble es va ubicar en aquest barri, format per tres fileres de cases sobre el tossal al costat esquerre del barranc de la Caldera. Aquesta ubicació venia donada per criteris de seguretat i visibilitat, mentre que els terrenys on actualment està el poble eren horts.

Aquests carrers conserven el traçat antic que seguien el curs dels lligallos per al pas dels ramats per accedir a les muntanyes i a les basses, entre elles la Bassa Alta i la Bassa del Coll. Aquest barri fou abandonat per la dificultat d’accés i manca de serveis, i per la dificultat d’obtenir aigua, tot i que actualment encara conserva en algunes de les cases i façanes en millor estat l’arquitectura austera pròpia d’un poble de secà.

Oliveres mil·lenàries i pedra en sec

 

El cultiu de l’olivera es realitza en aquestes contrades des de fa centenars d’anys i, encara avui, és majoritari a la serra i les faldes de la mateixa. Un reflex de l’antiguitat és l’existència de la concentració d’oliveres centenàries més gran de la península Ibèrica, amb diverses oliveres que han estat declarades arbres monumentals. Però el cultiu d’aquests arbres en aquestes terres de secà, on la pedra calcària esdevé la roca matriu del territori, no hauria estat possible sense realitzar en primer lloc unes dures tasques de preparació del terrenys fruit de les quals s’obtenia una gran quantitat de pedra que el pagès havia d’aprofitar. La construcció de marges i les construccions de pedra en sec han permès conrear les finques modelant el terreny i ha configurat un paisatge característic de murs de pedra i terrasses. Però a més de les margenades, al terme de Godall podem trobar altres construccions de pedra en sec com balones, barraques, pujadors i rampes, escales, etc. 

Cap d'Asens

 

Centelles

 

Cova la Sal

 

Molí d'Oli

 

Plaça Major

 

San Roc

 

Pou Pixador

  

 

ÀREA ESPORTIVA I PISCINA 

 

L’activitat física acumulada al llarg del dia i integrada en la rutina diària és una eina de promoció de la salut i prevenció i control de les malalties. Caminar, anar amb bicicleta, fer activitats quotidianes d’una manera activa, practicar algun esport, fer gimnàstica o simplement jugar convé perquè:

 • Prevé malalties

 • Millora la qualitat física i el funcionament de l'organisme

 • Augmenta l'esperança i la qualitat de vida

 • Ajuda a dormir millor

 • Afavoreix les relacions socials i fomenta els valors positius

 • Millora la salut mental

 • Millora la memòria i la capacitat d'aprenentatge i rendiment escolar

L'àrea esportiva i piscina de Godall disposa de:

 • Pista de futbol sala i bàsquet

 • Piscina municipal no coberta

 • Circuit saludable amb el suport de les màquines per a realitzar exercicis.

 • Camp de futbol municipal amb herba

 • Llocs d'interès cultural Imatge  

 • Àrea d'acampada "Depòsit"

 • Bassa Alta

 • AS

 

 

 

 

 

Subscriure a